lördag 1 december 2012

Pepparkaks Bakning

Lilla julen till ära, bjöd jag in mina goda vänner för att dricka glögg och baka pepparkakor. En lyckad kväll med en hel massa pepparkakor! Kvällen innan hade jag gjort två satser pepparkaksdeg, en med ägg och den andra utan. Mitt mål med att göra två olika degar vara att ta redan på vad det är för skillnad på dem. Resultatet; Till smaken tycker jag faktiskt att de är ganska så lika men degen utan ägg var lättare att bearbeta och pepparkakorna blev en aning mjukare.

Med hemgjord glasyr dekorerade vi en del av pepparkakorna och de blev och se ut som om de var gjorda på dagis.. men roligt var det :)

Sofia, Leonna och Kiira dekorerar pepparkakor
Sniff pepparkaksformen
Leonna, Sofia, Kiira och Maria nöjda med vad de åstadkommit :)

Pepparkaks recept:

Deg 1
1,5 dl sirap
4 dl socker
300 gram margarin
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlika
2 tsk soda
3 ägg
cirka 15 dl vetemjöl

Deg 2
2 dl sirap
3,5 dl socker
250 gram margarin
2 dl vatten
2 msk kanel
1 mak kardemumma
1 msk nejlika
1 msk soda
cirka 15 del vetemjöl

Glasyren:
4 dl florsocker
1 äggvita
2 msk cirtonsaft

Nu fick jag också fylld min pepparkaksburk som jag förra året köpte på jul-rean hos Stockmanns. Burken är av märket Casa-Stockmann.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar